Tegnap anyósoméknál nekem jutott a megtisztelő feladat, hogy ebédet készítsek a családnak. Gyermekkorom nagy kedvencét csináltam, flekkent (lehet azért szerettem ezt, mert tudtam, hogy, ha ez van otthon, akkor kicsit több pénzük van anyuéknak). Már vagy 7 éve nem ettem ezt a fajta ételt, mert anya tudta megcsinálni. Így életemben először én is elkészítettem, persze telefonos segítséget azért igénybe vettem, mert tudtam, hogy mi kell bele, csak azt nem, hogy mit mikor:).
Flekken receptje:
1-1,5 kg sertés hús (én a mócsing menteset kedvelem)
1 v. 2 doboz sör (tök mindegy milyen fajta)
mustár
só
bors
6 nagyobb fej vöröshagyma karikára vágva
olaj v. zsír a sütéshez
Elkészítés:
A husikát én mindig megszabadítom a hájcafrangoktól, de ha te szereted, ha szaftos a husi:), akkor ne tedd. Majd, mintha rántott húshoz készülnél elő, vékony szeletekre vágod és kiklopfolod. Ez után először sózzuk, borsozzuk a kilapított szeletek oldalait, ha ezzel készen vagy, mehet rá vékonyan a mustár, természetesen mindkét oldalára. A megtisztított hagymákat karikára vágod és egy tálba halmozod őket, nem kell megsózni! Az olajat egy nagyobb serpenyőben felhevíted az olajat/zsírt (én Zepter- ben nyomtam a témát), majd mikor beleteszed a husikat és szépen serceg hozzáadsz 1dl sörikét és gyorsan rávágod a fedőt, hogy nehogy a forró gőz megnyaldosson :P. Ha kicsikét párolódott a cucc leveheted a fedőt és várhatjuk, hogy újra sercegjen a zsiradék, majd megfordítva a húsokat ismét nyakon öntöd az 1dl sörrel és az előbbi sémát követed. Addig kell sütni a szeleteket, míg meg nem pirulnak (mert az első adagnak nem lesz sötétbarna árnyalata, csak a további adagoknak, mert a mustár kicsit odapirul- és ez a lényeg- és megfesti a husikat, szal nem kell beszarni, hogy Úr Isten odaégett, mert nem:) a sör mindent megold). Mindezek után a hagymakarikák következnek, ha kivetted a húsokat, rájuk is kell a folyékony kenyérből 1deci, így szépen felszedik az odapirult mustárt. Ha a hagymák megpuhultak, ráfekteted őket a husikra. És minden kezdődik előröl, míg el nem fogynak a cuccok. Mmm, attól sem kell betojni, ha kezd sűrűsödni a zsiradék, csak kell adni hozzá még egy kicsi zsiradékot, de nem sokat. Ha végeztél a sütkérezéssel, a megmaradt szaftos zsiradékot ráöntöd a husi- hagyma máglyára és kész. Sima, semmi extra tört vegetás burgonyával tálaljuk.
Nagyon fincsi ez az összesült cucc, ahogyan a sör karamellizálódik a húson és a hagymán, szal az illata se akármilyen. Sörkedvelő párjainknak ideális hazaváró vacsi, vagy hétvégi ebéd.
Jó szórakozás és sok bókot:)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése